4.
Viață mai sănătoasă
Ce măsuri propun:
Introducerea Pilonului 2 al Sănătății, care va crea o competiție pe piața asigurărilor de sănătate, ducând la o îmbunătățire a calității serviciilor.
Cu ce ne ajută această măsură?
Vom avea dreptul să ne alegem un alt asigurător decât CNAS. Astfel, cu o sumă de 2.220 de lei/an (echivalentul a jumătate din contribuțiile pe sănătate dintr-un salariu minim), fiecare dintre noi va putea găsi servicii mai bune decât cele oferite de CNAS.
Competiția va pune presiune și pe CNAS să-și schimbe metehnele, să-și îmbunătățească serviciile, ceea ce în sistemul actual nu are nici interes, nici presiune să facă.
Readucerea medicinei primare în centrul politicilor de sănătate:
Extinderea și îmbunătățirea accesului la servicii medicale de bază, în special în zonele rurale și orașe mici, prin spor pe pacient tratat de medicii de familie.
Urgentarea și extinderea programelor de screening targetate direct, per cazuri prevenite, din fonduri europene.
De ce această măsură? Pentru că o femeie din România are de 16 ori mai multe riscuri să moară de cancer tratabil decât una din Italia. Ne-a spus asta și președinta Comisiei Europene în urmă cu patru ani, ne-am cutremurat cu toții și… nu a urmat nimic. Programele de screening sunt la fel de rare, de scumpe și de concentrate doar în marile orașe.
O mai mare transparență și responsabilitate pentru fiecare ban public cheltuit în sistem. De ce?
Pentru că trebuie să avem opțiuni ca să scăpăm de administratorul iresponsabil care este acum Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „S-a atins plafonul”, o frază pe care toți pacienții din România o aud de fiecare dată când au nevoie de serviciile medicale. Singurul asigurător din România care dă din umeri și nu-și îndeplinește obligațiile în momentul în care se întâmplă un eveniment asigurat este CNAS. Deși stă pe un buget care a tot crescut și în ciuda faptului că numărul de pacienți a tot scăzut, calitatea serviciilor medicale a rămas codașă în UE.
De ce vin cu aceste măsuri?
Sistemul de sănătate este subfinanțat, copleșit de birocrație, aflat sub monopolul CNAS și dirijat de decizii politice ineficiente și clientelare.
Serviciile medicale sunt mult sub standardele europene.
Pentru că România este pe primul loc la decese din cauze ce pot fi prevenite și tratate.
Pentru că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese în rândul copiilor din cauza bolilor respiratorii.
Pentru că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la incidența cancerului de col uterin.
Pentru că România este locul opt în lume!! la rata mortalității, cu 13 decese la mia de locuitori.
Trebuie să ne trezim și să schimbăm urgent această stare!
Aerul curat pe care ai dreptul să îl respiri
Vom elimina peste 700.000 de acte administrative inutile emise anual de Agențiile pentru Protecția Mediului.
Agențiile sunt politizate, locuri de plasat clientelă cu job la stat pentru PSD-PNL. Si dacă ar vrea să-și facă treaba, uneori prin întâmplare, deranjează firmele conectate la PSD-PNL și sunt oprite. Acesta este un stat care se face că face. Oprim asta. Dăm sens legilor și instituțiilor.
Vom crea Centura Verde București-Ilfov și centuri verzi în jurul orașelor din Romania pentru că milioane de români au nevoie de acești plămâni verzi, dar și pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice pe care deja le resimțim.
Vom propune românilor un adevărat parteneriat pentru reciclare, urmând modelul pozitiv al garanției pentru ambalaje. Regulile de reciclare vor fi standardizate, ușor de urmărit și de aplicat.
Vom proteja pădurile noastre, vom extinde subvențiile și la păstrarea în bună regulă a pădurilor și vom continua lupta cu defrișările ilegale, inclusiv pentru crearea unui parchet specializat în probleme de mediu.
Vom reforma ROMSILVA pe baza unui audit extern. Rolul principal al regiei trebuie mutat de la producător de bani din tăierea lemnului la agenția de protecție a pădurilor.
România a adoptat după aderarea la UE o mulțime de legi pe domeniul protecției mediului și a creat noi agenții. Dar clasa politică veche nu crede pe bune că mediul este importat. Legile nu se aplică. De aceea, vom modifica legislația pentru a asigura o transparență sporită cu modul în care sunt utilizate și protejate resursele naturale.