O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!

De acum înainte...

5.

Facturi mai mici la energie

De acum înainte…

Facturi mai mici la energie (și o Românie independentă energetic)

Voi susține schimbarea modului în care se stabilesc prețurile la energie. În loc să fie fixate de stat, prețurile vor fi determinate de cererea și oferta de pe piață, ca la orice alt produs.

Este valabil indiferent dacă este vorba de o familie, de o afacere mică sau de o mare industrie.

Promisiunea mea? O factură mai mică la sfârșitul lunii.

Mai mult, sunt convinsă că România poate deveni un producător și exportator de energie, dacă proiectul meu va fi pus în practică.

Pe lângă asta, vin cu o reformă a pieței energiei, care:

● Să aducă transparență;

● Să asigure un echilibru între cerere și ofertă.

Politicile energetice pe care le propun au la bază o condiție esențială:

● un cadru de reglementare stabil și predictibil, în dialog cu toate părțile interesate – consumatori, producători, distribuitori, furnizori etc.

Ca să avem prețuri accesibile:

● Vom pregăti cu grijă eliminarea tarifelor reglementate administrativ și înlocuirea cu mecanisme care să asigure echilibrul corect între cerere și ofertă pe piață;

● Modificăm Legea consumatorului vulnerabil, astfel încât cei care chiar au nevoie de ajutor să își plătească factura la energie să nu se lovească de birocrație inutilă;

● Ne vom adapta repede la noua realitate energetică, într-un mod predictibil pentru toți cei implicați: consumatori, producători, distribuitori.

Susținem descentralizarea producției de energie la nivelul prosumatorilor și menținerea unei legislații clare și predictibile pentru continuarea dezvoltării acestora, precum și a comunităților de energie.

Trebuie să putem produce mai multă energie

● Susținem retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă până în 2029 și investițiile în noi proiecte din domeniul energiei nucleare.

În cazul reactoarelor tip SMR trebuie să evaluăm corect costurile și să ne asigurăm că fabricarea componentelor se va întâmpla în mare parte în România.

● Încurajăm noi proiecte de energie solară și eoliană onshore și offshore în Marea Neagră.

● Simplificăm procesele birocratice de evaluare și accesare a fondurilor europene prin implicarea sistemului bancar.

● Susținem completarea, clarificarea și extinderea reglementărilor pentru stocare, hidrogen și energie geotermală (deep drilling).

● Cadru legislativ pentru investițiile în tehnologiile de captare, transport și stocare a CO2.

Producția de gaze:

Sprijinim finalizarea la timp a investițiilor în centralele pe bază de gaz de la CE Oltenia, Iernut și Mintia.

● Asigurăm un cadru predictibil și transparent care să faciliteze activitățile de extracție a gazelor naturale în Marea Neagră, începerea exploatării cât mai rapide a zăcămintelor de gaze naturale onshore neutilizate (de ex. zăcământul de mare adâncime de la Caragele).

România, furnizor de securitate în regiune

● Viziunea noastră este că Bucureștiul trebuie să devină alternativă la piețele de energie din regiune.

● Vom sprijini prin investiții românești producția de energie din Republica Moldova și consolidarea interconexiunilor, precum și cuplarea piețelor de energie și gaze naturale din România și Republica Moldova.

● Vom pune accent pe valorificarea gazului natural din Marea Neagră în industrie (de ex. industria chimică) prin facilități fiscale. Susținem valorificarea superioară a altor resurse, precum rezervele de grafit de la Baia de Fier (Gorj), pentru a deveni un jucător regional pe zona de industrie.

Cum vor influența aceste propuneri viața noastră de zi cu zi?

● Prețuri mai mici la facturile de energie.

● Mai puțină dependență de importuri.

● Posibilitatea de a exporta, ceea ce face România mai atractivă pentru investitori.

● Crearea mai multor locuri de muncă.