„Vin astăzi în fața voastră cu un plan curajos, concret, prin care îmi asum responsabilitatea de a crea România noastră, «O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!». Acea Românie în care, de acum înainte, să îți dorești din tot sufletul să trăiești, împreună cu familia ta!
Îmi asum ca la finalul celor cinci ani România să nu mai fie asociată cu sărăcia și corupția, ci să fim țara care a făcut cel mai mare salt înainte în UE, din punct de vedere economic și social.
România, prin proiectul meu, va sta drept, nu drepți! în fața partenerilor externi și va avea un cuvânt de spus pe scena internațională.
Proiectul meu înseamnă sfârșitul politicii clientelare! De acum inainte: «Statul în slujba noastră, a cetățenilor, nu invers!»
Programul meu de țară pornește de la trei piloni fundamentali:
● Legea va fi lege pentru toți, nu doar pentru unii!
● Instituțiile statului vor funcționa transparent și eficient în interesul nostru, al cetățenilor români.
● Statul va respecta fiecare cetățean și îi va oferi șanse egale în viață.
Prin soluțiile mele – realiste, de bun-simț, orientate către viitor –, România va fi un loc în care, de acum înainte, să trăim mai bine și în care să putem asigura un viitor atrăgător și sigur pentru copiii noștri.
Planul meu se adresează tuturor celor de bună-credință, indiferent dacă ești angajat, dacă ai propria afacere, dacă ești pensionar, elev sau student, pentru că doar împreună putem ridica România!
Vă invit să citiți și să îmi trimiteți opiniile voastre.
Vă mulțumesc.”
1.
Îți rămân mai mulți bani în buzunar
De acum înainte, tăiem taxele pe muncă!
Rămâi cu bani în plus la salariu:
● toți angajații + 500 de lei în plus pe lună;
● tinerii angajați sub 29 de ani vor rămâne cu 1.000 de lei în plus pe lună;
● fiecare familie va rămâne cu 1.500 de lei în plus pe lună pentru primul copil și cu încă 500 de lei în plus pentru al doilea copil;
● fiecare asistent al persoanelor cu handicap va primi în plus 500 de lei pe lună.
Mai mulți bani și pentru micii antreprenori, din munca lor.
2.
Școală bună lângă casă
Cum putem avea școli bune lângă casă? Mutând puterea de decizie chiar acolo, în școală. La profesori, la părinți, la autoritățile locale. Ne dorim o școală pentru elevi, profesori și părinți, nu o școală sugrumată de controlul birocratic de sus în jos.
Așa funcționează sistemele de educație performante: redus rolul birocrației centrale, creată o comunitate în jurul fiecărei școli, competiție liberă, inițiativă.
Vom desființa pe bune inspectoratele școlare.
3.
Viață mai sănătoasă
Sistemul de Sănătate este bolnav. Noi știm cum să îl facem bine.
Plătim taxe pe sănătate pe toate veniturile, dar când avem nevoie de servicii medicale trebuie să le plătim în mod real din buzunar, la privat sau prin șpagă.
Vom înființa Pilonul 2 al Sănătății prin care fiecare român va avea dreptul să-și aleagă un alt asigurător decât CNAS. Cu o sumă de 2.220 de lei/an (echivalentul a jumătate din contribuțiile pe sănătate dintr-un salariu minim), fiecare va putea să găsească servicii mai bune decât cele oferite de CNAS.
4.
Dreptate pentru toți
Justiția trebuie să fie egală pentru toți, iar corupții trebuie să dea înapoi ceea ce au furat din banii noștri!
Alături de USR, mă angajez ferm să consolidez statul de drept și să asigurăm o justiție corectă, independentă și accesibilă tuturor cetățenilor.
Vom lupta împotriva corupției la toate nivelurile, promovând transparența și responsabilitatea în actul de justiție. Ne propunem să reformăm sistemul judiciar, reducând birocrația și asigurând procese eficiente și rapide.
Vom sprijini digitalizarea completă a instanțelor și a serviciilor juridice, pentru a le oferi cetățenilor acces facil și rapid la justiție. USR va rămâne un garant al independenței magistraților, asigurând că legea este egală pentru toți.
5.
Facturi mai mici la energie
Ca să avem prețuri accesibile:
Vom pregăti cu grijă eliminarea tarifelor reglementate administrativ și înlocuirea cu mecanisme care să asigure echilibrul corect între cerere și ofertă pe piață.
Modificăm Legea consumatorului vulnerabil astfel încât cei care chiar au nevoie de ajutor să își plătească factura la energie să nu se lovească de birocrație inutilă.
Trebuie să ne adaptăm repede la noua realitate energetică.
Și trebuie să o facem într-un mod predictibil pentru toți cei implicați: consumatori, producători, distribuitori.
6.
Sprijin real pentru mamele care muncesc, pentru femei
7.
Puterea la oameni
Reformă administrativă: un stat mai suplu, doar cu instituții care lucrează pentru cetățeni, nu cetățeni cocoșați de taxe ca să țină instituții inutile în spate. Mai puține primării, mai multă eficiență în administrație.
Reformă administrativă înseamnă și un parlament cu 300 de aleși, cum am decis la Referendum, dar și primari aleși în două tururi.
Vom desființa consiliile județene (CJ) și vom redenumi actualele regiuni de dezvoltare „județe” (pentru a nu schimba Constituția).
8.
Mai bine pentru fermieri
Ajutor financiar pentru fermele mici și medii, cadastrare completă și corectă, crearea unui lanț scurt al alimentelor și irigații moderne.
Viziunea pe care o am în Agricultură înseamnă o reorientarea a deciziei publice spre un obiectiv strategic: dezvoltarea agriculturii de mijloc și a fermelor de familie. Ce înseamnă exact asta? Asociere, acces la piață, subvenții mai mari pentru fermele mijlocii, de familie. Viziunea USR pentru sate înseamnă dezvoltare comunitară la firul ierbii. În viziunea USR, satele se vor baza pe o clasă de mijloc – familii care din agricultură se pot întreține, pot plăti asigurări de pensii și sănătate, pot intra pe piață prin asociere.
Vedem în Grupurile de Acțiune Locală factori de modernizare care pot prelua toate fondurile europene și naționale de dezvoltare comunitară în mediul rural.
9.
Șanse pentru tineri, respect pentru bunici
Respectăm în egală măsură și tinerii, și bătrânii, nu luăm de la unii ca să dăm la ceilalți, ci ne asigurăm că toți primesc ceea ce au, cu adevărat, nevoie.
Pentru tineri – vot la 16 ani, ședințe de consiliere psihologică gratuite, introducerea, ca disciplină la liceu, a cursului de conducere auto.
Pentru seniori – creșterea în mod sustenabil a pensiilor, fără să mai depindă de pixul politicienilor.
Proiecte de mentorat ca tinerii și seniorii să învețe unii de la alții.
10.
Românie puternică
România este o țară mare, dar nu își valorifică potențialul diplomatic. Politica externă se vrea „pragmatică”, dar de fapt nu reușește aproape nimic.
România s-a dezvoltat prin democrație, prin societatea deschisă și prin capitalism. Am reușit prin adoptarea valorilor liberale să ne dezvoltăm la un nivel fără precedent în istoria noastră. România trebuie să fie avanpostul democrației occidentale în această parte a Europei. Suntem pe o falie geopolitică care se va agrava.
+
MAXIMĂ URGENȚĂ: Sprijin pentru dependenți, zero toleranță pentru marii traficanți
Milioane de români sunt victimele dependențelor de droguri sau de jocuri de noroc.
Astăzi, copiii știu de unde pot cumpăra droguri din școala lor, iar marii traficanții de droguri zburdă liber prin portul Constanța. Ministrul PNL de Interne a recunoscut deschis că a pierdut lupta cu traficanții. Astăzi, cei care devin dependenți nu au niciun fel de sprijin din partea statului pentru a se vindeca.
Ca președinte, voi ridica tema luptei cu drogurile pe agenda CSAT, la prima ședință pe care o voi prezida. Vom întări instituțiile pentru a curăța străzile și școlile de traficanții de droguri.