PRAJITURĂ CU ZAHĂR ARS

DSC_4532 - blog

Timp de pregătire: 15 min

Timp de gătire: 90 min

INGREDIENTE PORŢII 16 (o tavă 30cm-45cm):

Pentru FOI:

5 ouă

150 gr zahăr

90 gr făină

50 gr nucă măcinată

½ plic praf de copt

Pentru cremă:

3 gălbenuşuri

150 gr zahăr tos

80 gr amidon alimentar

500 ml lapte

1 baton vanilie

250 gr unt 80% grăsime

Pentru “uns” foile:

200 gr zahăr caramelizat

Pentru ornat:

50 gr zahăr pudră

Mod de preparare:

Pasul 1:

Se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul şi îi fixăm temperatura la 180 grade Celsius (dacă e electric) sau 200 grade Celsius (dacă e un cuptor de aragaz obişnuit pe gaz).

Pasul 2:

Incepem cu foile. Se bat albuşurile tare cu mixerul. Apoi, adăugăm zahărul “în ploaie”. Continuăm mixarea încă 10 minute. Adăugăm gălbenuşurile pe rând amestecând uşor până la încorporare. Apoi, adăugăm uşor nuca şi făina în care s-a încorporat praful de copt. Compoziţia se împarte în trei părţi egale. Se coc trei foi pe dosul tăvii tapetate cu unt.

Pasul 3:

Trecem la cremă. Laptele se încălzeşte puţin (nu se dă în clocot) apoi adăugăm seminţele de vanilie şi acoperim cratiţa ca să se infuzeze bine. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul (până îşi dublează volumul) , adăugăm amidonul alimentar iar în momentul în care se raceşte laptele infuzat îl adăugam puţin câte puţin pâna obţinem o compoziţie omogenă. Punem compoziţia la fiert (la foc mic) amestecând continuu cu un tel pară. După ce a dat în clocot se ia de pe foc şi se lasă la rece.

Pasul 4:

Untul îl mixăm până devine spumos. Atunci când crema de mai sus s-a racit o adaugăm uşor în spuma de unt amestecând continuu.

Pasul 5:

Caramelizăm cele 200 de gr de zahăr. Apoi, îl intindem rapid pe cele trei foi.

Pasul 6:

Se umplu foile după cum urmează: foaie, cremă, foaie, cremă, foaie.

Pasul 7:

Deasupra pudrăm zahărul praf.

Enjoy!!!! Looooveee!!!!

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s