Covrigeii bunicii

colaj unu

Foto credit: Elena Lasconi/arhivă personală

Iată o idee simplă de a înlocui snacks-urile pline de aditivi şi E-uri: covrigeii de casă. Ce îmi place cel mai mult, pe lânga faptul că sunt foarte gustoşi, este că atunci când îi împletesc antrenez toată familia în acest proces. Vorba fiicei mele Oana : “quality time”.

Ingrediente:

500 gr făină (eu am folosit albă de grâu însă vă puteţi “juca” folosind diferite tipuri de făină)

200 gr unt 80% grăsime

25 gr drojdie (un cubuleţ)

1 linguriţă zahăr

1 ou

1 linguriţă sare de mare

130 ml lapte cald

Pentru glazura sărată:

1 lingură de sare de mare

1 lingură făină albă de grâu

puţină apă

Glazura de ou:

1 ou

1 lingură ulei de masline

Etape:

1. Am pornit cuptorul la 200 grade Celsius.

2. Când toate ingredientele au ajuns la temperatura camerei am început să prepar aluatul. Am spart oul într-un bol şi am presărat deasupra sarea (o linguriţă) pentru că accentuează culoarea.

3. Am amestecat cu o lingură drojdia şi zahărul până s-a lichefiat. Am adăugat laptele calduț.

4. Am frământat făina cu untul, am adăugat oul sărat şi drojdia.

5. La “operaţiunea modelat ” am antrenat toată familia. Am modelat împreună baghete de aluat de aproximativ 1/2 cm diametru şi 10-12 cm lungime.   Le-am dat formă de covrigei (ca în imaginea de mai sus).

6. Le-am pus în tava tapetată cu hârtie pergament. I-am uns cu glazura de ou.

7. Am preparat glazura sărată. Am amestecat cu un tel mic făina cu sarea şi puţină apă (trebuie să aibă consistenţa unei smântâni) .

8. Am turnat glazura sărată peste covrigei. Am luat câte o lingură de compoziţie şi am împraştiat-o pur şi simplu peste covrigeii din tavă. Pe unii i-am lăsat aşa, pe altii i-am presărat cu puţin chimen. Se poate folosi şi susan, mac etc.

9. I-am dat la cuptor.

10. După ce i-am scos din cuptor ne-am apucat să ne înfruptăm. I-am mâncat aproape pe toti. Iar atunci când o sa faci şi TU reţeta asta o să ne înţelegi de ce.

colaj doi bun

Foto credit: Elena Lasconi/arhivă personală

Enjoy!!!!

Loooovee!!!!

 

 

18 thoughts on “Covrigeii bunicii

  1. Cand eram mica mama facea mereu covrigei de casa sau saratele, ba cu margarina, ba cu untura parca… Si asa de mult dura! Cred ca o sa incerc si eu reteta asta…mi s-a facut pofta de gustul copilariei;)

  2. Va multumesc pentru retetele foarte bune, dar mai ales pentru ca ne impartasiti trucurile lor… Am facut “pandispan cu visine si caise” pentru serbarea de sfarsit de clasa pregatitoare, iar copiii l-au adorat…! cu siguranta, voi face si covrigeii… intai pentru noi, apoi pentru vreo ocazie…
    Cu drag,
    Dana, mami de strumfitza clasa I (din toamna).

  3. Draga Elena,
    Ai avut dreptate, acum inteleg de ce ati mancat aproape toti covrigii. Noroc ca din cantitatile respective ies suficienti cat sa ii ramana si dragului meu iubit sa guste:)))
    Vaiii cat sunt de buni, pufosi si deliciosi! Si iar ai avut dreptate, nu necesita crestere: au crescut frumos in cuptor, ba chiar pana i-am uns cu ou inceapeau sa ia dimensiuni;))
    Am presarat mac si susan si mi-am adus aminte de copilarie, cand faceam cu mama covrigi si ma punea sa presar chimen, care mie una nu imi place ( ii spuneam “unghiute” la vremea respectiva:))
    trebuie sa ascund reteta, daca o las la vedere prin bucatarie, nu va fi bineeeee !
    Mmm,miroase! Ma duc sa scot a doua tava din cuptor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s