Foto: arhivă personală
De fiecare dată când fac prăjitura “Albă ca zăpada” mă întorc parcă în timp şi călătoria asta pur şi simplu îmi mângâie sufletul. Îmi amintesc de copilărie, de Crăciun, de Paşte, de minunatele nedei.
Reţeta asta e foarte simplă şi ieftină.
Ingrediente:
Foile:
250 gr făină
150 gr unt cu 80 % grăsime
1 ou
3 linguri zahăr (75 gr)
5 linguri lapte
1 linguriță rasa amoniac/bicarbonat de sodiu
Crema:
400 ml lapte
1 baton de vanilie sau 5 plicuri zahăr vanilat
200 gr zahăr
200 gr unt cu 80 % grăsime
2 linguri amidon alimentar
1 lingură făină
1 lămâie
1 limetă
Ca de obicei am pornit cuptorul. De data asta la 180 de grade Celsius. M-am apucat de treabă doar după ce ingredientele au ajuns la temperatura camerei.
Am pus laptele la fiert şi chiar înainte de a da în clocot am oprit focul. Am adăugat zahărul tos(200 gr) şi cel vanilat (am ales varianta asta pentru a nu schimba culoarea cremei cu seminţele de vanilie ) iar apoi am amestecat cu o lingură până s-a dizolvat complet. Am acoperit cratiţa cu un capac pentru că în felul ăsta laptele capătă o aromă mai puternică de vanilie.
Am frământat aluatul, l-am împărţit în trei părţi egale, am întins foile şi apoi le-am copt (pe tava întoarsă şi tapetată cu unt).
Am amestecat într-un castron făina şi amidonul cu puţin lapte călduţ ( cel pe care l-am amestecat cu zahăr ) astfel încât compoziţia să fie omogenă (fără cocoloaşe). Uşor, uşor am încorporat tot laptele apoi am pus compoziţia la fiert (la foc mic) amestecând continuu cu un tel pară. După ce s-a întărit am oprit focul şi am dat compoziţia la rece. Untul l-am amestecat bine cu mixerul până când a devenit spumos. După ce compoziţia s-a răcit am început să o încorporez puţin câte puţin cu spuma de unt. După ce am încorporat întreaga compoziţie am adăugat sucul de lămâie şi limetă dar şi coaja de lămâie ( rasă fin).
Am umplut foile iar deasupra am ornat cu fulgi de migdale însă e perfectă şi fără “artificii”.
Asta e tot. Enjoy!!!
Looooveeee!!!!!
Nu am vz in reteta bicarbonatul de amoniu…????
Nu folosesc bicarbonat, praf de copt etc. pup
Multumesc Elena pentru reteta ! O asteptam. Vreau sa o incerc saptamana care vine pt. majoratul nepoatei mele! Mult bafta in continuare!
Bafta!!! Sa traiasca nepotica!!!! Loooveee!!