Prăjitură Petre Roman cu sos de zmeură şi trandafiri

vvvv

Foto: arhivă personală

Nu ştiu câţi dintre voi ai mâncat măcar o dată prăjitura asta dar sunt convinsă că mai toţi aţi auzit că există. Nu ştiu cine a inventat-o dar cred că acea gospodină are nu doar talent dar şi o mare pasiune pentru Petre Roman. Spun asta pentru că prăjitura ar “bate” oricând un preparat sofisticat din bucătăria internaţională. M-am gândit totuşi să mai ajustez puţin reţeta. Am renunţat la ciocolata de deasupra şi am adăugat un sos de zmeură cu trandafiri. Adică, dish-ul ăsta nu putea să fie complet fără ceva roşu în farfurie că doar puloverul roşu care l-a consacrat pe Petre Roman trebuia să apară şi el în peisaj.

Ingrediente:

Blat:

6 ouă

6 linguri nucă macinată

6 linguri zahăr

6 linguri apă

2 linguri făină

Caramel:

250 gr zahăr

Crema:

5 gălbenuşuri

2 linguri amidon alimentar

1 lingură făină

200 gr zahăr

500 ml lapte

200 gr unt cu 80% grăsime

1 baton vanilie

Glazura:

5 albuşuri

200 gr zahăr

Sos zmeură:

300 gr zmeură

75 gr zahăr

50 ml apă

o linguriţa apă de trandafiri

Iată cum am procedat:

Ca de obicei, am pornit cuptorul la 200 de grade Celsius şi m-am apucat de treabă doar după ce ingredientele au ajuns la temperatura camerei. Am tapetat două tăvi cu hârtie pergament şi m-am apucat să fac blaturile. Am bătut cu mixerul albuşurile până s-au întărit, am adăugat apa, zahărul, gălbenuşurile, nuca şi făina. Le-am dat la cuptor. Am caramelizat zahărul şi l-am turnat peste blaturile coapte şi fierbinţi. Apoi, le-am pus la rece până când blaturile s-au întărit iar caramelul a devenit casant.

Pentru cremă am pus la fiert laptele. Chiar înainte de a da în clocot am oprit focul şi am adăugat seminţele de vanilie şi am lăsat să se infuzeze. Am frecat spumă gălbenuşurile cu zahărul, făina şi amidonul . Când laptele a ajuns la temperatura camerei am început să-l încorporez uşor, uşor cu gălbenuşurile. Apoi, le-am pus pe foc ( la foc mic ) amestecând continuu cu un tel pară. Când compoziţia s-a întărit am dat-o la rece. Am frecat spumă untul şi l-am amestecat cu compoziţia rece. În acest moment eu am tăiat cu o formă rotundă blaturile ca să montez prăjitura ca în imaginea de mai sus. Insă, la fel de bine le puteţi lăsa aşa cum sunt pentru ca e vorba totuşi despre o prăjitură de casă. Am umplut blaturile cu cremă ( blat, cremă, blat, cremă ).

Pentru glazură am bătut tare albusurile cu zahărul (ca pentru bezea). Apoi am continuat să bat compoziţia pe bain marie până când s-a topit zahărul iar compoziţia a căpătat o textură lucioasă şi densă. Apoi, am pus glazura deasupra ultimului strat de cremă. La final, am ars puţin albuşurile cu lampa pentru zahăr.

Pentru sos, am pus la fiert zmeura cu apa şi zahărul iar când s-a legat l-am dat prin sită pentru a îndepărta sâmburii.

Asta a fost tot. Chiar dacă pare puţin complicat vă garantez că merită. Gustul este incredibil!

Enjoy! Loooveee!!!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s