Foto: arhivă personală
Dintre toate prăjiturile cu caise pe care le-am mâncat în viaţa mea asta este de departe cea mai gustoasă. E fină, iar combinaţia celor trei straturi (blatul cu mascarpone, caisele dulci-acrişoare şi bezeaua) dă dependenţă încă de la prima îmbucătură. Iar ceea ce îmi place şi mai mult este că e ieftină şi se prepară uşor.
Ingrediente:
6 ouă
125 gr unt
200 gr zahăr tos
100 gr zahăr pudră
250 gr făină
250 gr mascarpone ( sau brânză dulce )
1 plic de drojdie uscată (10 gr)
600 gr caise
Iată cum am procedat: am pornit cuptorul la 200 de grade Celsius. Am tapetat tava cu hârtie pergament. Am scos toate ingredientele din frigider şi m-am apucat de treabă doar în momentul în care acestea au ajuns la temperatura camerei.
Blatul: am frecat spumă untul cu zahărul pudră (100 gr), am adăugat pe rând gălbenuşurile (peste care am pus un vârf de cuţit de sare), drojdia, mascarpone (sau brânza dulce) şi făina. Apoi, am întins compoziţia în tavă şi am lăsat-o o oră la dospit.
În tot acest timp am pregătit caisele. Le-am spălat, le-am tăiat în două şi le-am pus peste blat (ca în imaginea de mai jos).
Foto: arhivă personală
Am dat prăjitura la cuptor şi între timp m-am apucat de bezea. Am bătut albuşurile tare cu zahărul tos cel puţin 15 min. În momentul în care compoziţia s-a întărit astfel încât atunci când întorc castonul să nu cadă spuma am continuat să bat albuşurile pe bain marie.
Foto: arhivă personală
În ultimele 10 min de coacere am adăugat spuma în tavă deasupra caiselor. Am făcut operaţiunea asta cu mare grijă pentru a nu “deranja” prea tare sucul care s-a acumulat în jumătăţile de caise. Asta a fost tot!
Loooveee!!!!
Va multumesc. Felicitari! Am tot respectul pentru tinerii educati si talentati. Cu drag , Sanda Antonescu