Cea mai bună negresă din lume

 

1Foto: arhivă personală

Vă mărturisesc că în decursul timpului am făcut zeci de reţete de negresă care mai de care mai sofisticate. Reţete care poartă semnătura unor chefi celebri dar şi reţete culese din popor. Reţeta asta am cules-o de la o gospodină din Haţeg, oraşul meu natal, în urma cu mai bine de 25 de ani şi de fiecare dată când am facut-o toată lumea era în extaz. Niciodată, absolut niciodată nu mi-a mai rămas nici măcar o bucăţică în următoarea zi. În timp am mai adăugat dar am şi scos (praful de copt) câte ceva  iar rezultatul este….super..extra..delicios!!!!

Ingrediente:

5 oua

250 gr unt (80% grăsime)

400 gr zahăr tos

50 gr cacao

15o gr făină

4 linguri de lapte

20 gr portocală confiată

50 gr ciocolată cu lapte (pentru glazură)

Iată cum am procedat: primul lucru pe care l-am făcut a fost să scot toate ingredientele afară din frigider. Am dat drumul la cuptor la 200 de grade. Când ingredientele au ajuns la temperatura camerei m-am apucat de treabă. Am frecat (cu mixerul) untul spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr (200 gr). Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am continuat să amestec compoziţia de unt cu mixerul şi am adăgat pe rând galbenuşurile, apoi cacaoa, laptele şi făina.

Am tapetat o tavă cu hârtie pergament, am pus compoziţia şi am dat-o la copt. Apoi, am căutat doua cratiţe care să intre una în alta. În cratiţa mai mare am pus apă la fiert. Important este ca cealaltă cratiţa, mai mică, să nu se atingă cu baza de apa fiartă. Aşa am realizat un bain marie perfect. Am bătut cu mixerul albuşurile. Când s-au întărit am adăugat “în ploaie” restul de zahăr şi am continuat să bat cu mixerul cel puţin 15 min. Apoi toată compoziţia am pus-o în cratiţa mai mică (cea fără apă) şi am continuat să o bat cu telul pe bain marie (aburi) până  când zahărul s-a topit complet, a devenit lucioasă şi tare (ca în imaginea de mai jos). La final am adaugat şi portocala confiată tăiată cubuleţe mici.

IMG_20140322_160713

Foto: arhivă personală

Am scos apoi prăjitura din cuptor ( nu trebuie să fie coaptă bine, în mijloc trebuie să fie aproape crudă ) am turnat bezeaua peste, am  întins-o uşor cu o lingură şi am mai dat-o la cuptor până când a prins, deasupra, o uşoară culoare aurie. După aceea am  scos-o din cuptor şi am pus glazură de ciocolată deasupra (am topit ciocolata cu 2 linguri de lapte). Asta e tot. Enjoy!

Looooveee!!!!

 

5 thoughts on “Cea mai bună negresă din lume

  1. Am incercat de doua ori aceasta negresa care mi-a placut in foto de la inceput,(am m incercat si altele de pe site ul tau), dar cu negresa nu reusesc! Dupa ce am batut fff bine si tare albusul, de a crescut 5 cm!!, am inchis focul la cuptor dupa ce am considerat ca e gata, si albusul a scazut la nici 1/2 cm!!! Cum e posibil? Unde am gresit??

    • Trebuie bătut bine albușul cu zahar (dacă întorci castronul sa nu cada) . Apoi continui sa-l mai bați pe baie de abur cel puțin 5 min. Abia după îl bagi la cuptor.

      • L-am bătut perfect ca nu cădea, dar fara baia de bel Marie , asta nu am facut crezând ca e suficient dc e f bine bătut. Spune-mi cam cât timp trebuie sa stea partea cu cacao la cuptor( timpii ma interesează!), si cât inca cu bezeaua? Multumesc

      • Ai cuptor electric sau clasic? Pana imi dai raspunsul iti recomand o metoda simpla. Indiferent ce tip de cuptor ai scoate tava din cuptor dupa 20 de min si incearca mijlocul prajiturii cu o scobitoare de lemn (firimiturile care o sa se prinda de lemn trebuie sa fie putin umede). Apoi intinzi spuma fierbinte (asa cum ti-am spus) pe toata prajitura si o mai lasi la cuptor 5-7 min. Opresti cuptorul dar nu scoti prajitura decat dupa 10 min. Da-mi de veste!!!!! Pup!!

      • Cuptor clasic. Dar multumesc tare mult pentru raspuns, am ținut si aici mai mult in cuptor, deci eu am greșit mult. Am sa repet reteta, si sigur iti voi comunica…rezultatul. Trebuie sa iasă, caci arata f bine in foto tau. Multumesc mult

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s