Foto: arhivă personală
Vă mărturisesc că în decursul timpului am făcut zeci de reţete de negresă care mai de care mai sofisticate. Reţete care poartă semnătura unor chefi celebri dar şi reţete culese din popor. Reţeta asta am cules-o de la o gospodină din Haţeg, oraşul meu natal, în urma cu mai bine de 25 de ani şi de fiecare dată când am facut-o toată lumea era în extaz. Niciodată, absolut niciodată nu mi-a mai rămas nici măcar o bucăţică în următoarea zi. În timp am mai adăugat dar am şi scos (praful de copt) câte ceva iar rezultatul este….super..extra..delicios!!!!
Ingrediente:
5 oua
250 gr unt (80% grăsime)
400 gr zahăr tos
50 gr cacao
15o gr făină
4 linguri de lapte
20 gr portocală confiată
50 gr ciocolată cu lapte (pentru glazură)
Iată cum am procedat: primul lucru pe care l-am făcut a fost să scot toate ingredientele afară din frigider. Am dat drumul la cuptor la 200 de grade. Când ingredientele au ajuns la temperatura camerei m-am apucat de treabă. Am frecat (cu mixerul) untul spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr (200 gr). Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am continuat să amestec compoziţia de unt cu mixerul şi am adăgat pe rând galbenuşurile, apoi cacaoa, laptele şi făina.
Am tapetat o tavă cu hârtie pergament, am pus compoziţia şi am dat-o la copt. Apoi, am căutat doua cratiţe care să intre una în alta. În cratiţa mai mare am pus apă la fiert. Important este ca cealaltă cratiţa, mai mică, să nu se atingă cu baza de apa fiartă. Aşa am realizat un bain marie perfect. Am bătut cu mixerul albuşurile. Când s-au întărit am adăugat “în ploaie” restul de zahăr şi am continuat să bat cu mixerul cel puţin 15 min. Apoi toată compoziţia am pus-o în cratiţa mai mică (cea fără apă) şi am continuat să o bat cu telul pe bain marie (aburi) până când zahărul s-a topit complet, a devenit lucioasă şi tare (ca în imaginea de mai jos). La final am adaugat şi portocala confiată tăiată cubuleţe mici.
Foto: arhivă personală
Am scos apoi prăjitura din cuptor ( nu trebuie să fie coaptă bine, în mijloc trebuie să fie aproape crudă ) am turnat bezeaua peste, am întins-o uşor cu o lingură şi am mai dat-o la cuptor până când a prins, deasupra, o uşoară culoare aurie. După aceea am scos-o din cuptor şi am pus glazură de ciocolată deasupra (am topit ciocolata cu 2 linguri de lapte). Asta e tot. Enjoy!
Looooveee!!!!
Am incercat de doua ori aceasta negresa care mi-a placut in foto de la inceput,(am m incercat si altele de pe site ul tau), dar cu negresa nu reusesc! Dupa ce am batut fff bine si tare albusul, de a crescut 5 cm!!, am inchis focul la cuptor dupa ce am considerat ca e gata, si albusul a scazut la nici 1/2 cm!!! Cum e posibil? Unde am gresit??
Trebuie bătut bine albușul cu zahar (dacă întorci castronul sa nu cada) . Apoi continui sa-l mai bați pe baie de abur cel puțin 5 min. Abia după îl bagi la cuptor.
L-am bătut perfect ca nu cădea, dar fara baia de bel Marie , asta nu am facut crezând ca e suficient dc e f bine bătut. Spune-mi cam cât timp trebuie sa stea partea cu cacao la cuptor( timpii ma interesează!), si cât inca cu bezeaua? Multumesc
Ai cuptor electric sau clasic? Pana imi dai raspunsul iti recomand o metoda simpla. Indiferent ce tip de cuptor ai scoate tava din cuptor dupa 20 de min si incearca mijlocul prajiturii cu o scobitoare de lemn (firimiturile care o sa se prinda de lemn trebuie sa fie putin umede). Apoi intinzi spuma fierbinte (asa cum ti-am spus) pe toata prajitura si o mai lasi la cuptor 5-7 min. Opresti cuptorul dar nu scoti prajitura decat dupa 10 min. Da-mi de veste!!!!! Pup!!
Cuptor clasic. Dar multumesc tare mult pentru raspuns, am ținut si aici mai mult in cuptor, deci eu am greșit mult. Am sa repet reteta, si sigur iti voi comunica…rezultatul. Trebuie sa iasă, caci arata f bine in foto tau. Multumesc mult
In sfarsit mi-a iesit!…dupa ceva timp, asa cum se vede…, am indraznit iar sa o fac, si am respectat ce mi-ai spus. Este o prajitura foarte fina, oricum.
Ma bucur! Enjoy!
Negresa se coace la 200 grade? As vrea sa o fac și eu…
200 la cuptorul clasic di 180 grade la cel electric
200 grade la cel clasic și 180 de grade la cuptorul electric. Enjoy!