Salată cu caracatiţă

2

Foto: arhivă personală

Vă mărturisesc că atunci când am văzut prima oară caracatiţă nu prea am fost încântată. Mi se părea hidoasă, scumpă şi greu de preparat ( că doar n-am crescut cu caracatiţă în bătătură ). Insă odată ce am măncat pentru prima dată o caracatiţă bine gătită m-am îndrăgostit de arătarea asta.  Ca să nu mai vorbesc de faptul că are 12 vitamine şi 9 minerale ( mai multe decât  într-o tabletă de la farmacie)  . Dezavantajul este că are conţinut mare de sodiu şi colesterol. Dar dacă nu vă ştiţi cu probleme caracatiţa e o alegere excelentă. E o “bombă” de vitamine cu un gust care dă dependenţă. Iar dacă vreţi să încercaţi vă propun o salată cu caracatiţă care costă (porţia) aproximativ 9-10 de lei ( în funcţie de cât de înfometaţi sunteţi).

Ingrediente pentru  8 porţii:

o caracatiţă (de aproximativ 1,5 kg am găsit doar tentacule şi am luat 8 buc mari)

o salată verde ( lăptucă )

4 roşii mari

8 castraveţi

6 fire de ceapă verde

4 fire de usturoi verde

1 caserolă de valeriană (perfectă pentru purificarea organismului)

12 linguri de ulei de măsline ( eu am folosit combinat: 6 linguri ulei de măsline şi 6 linguri ulei aromat cu busuioc, usturoi şi lămâie)

4 linguri de zeamă de lămâie

sare

piper

boia iute sau dulce după preferinţa

o lingură ienibahar

o lingură piper

o căpăţână usturoi

o ceapă

o ţelină mică

un morcov

Cel mai important este cum se prepară caracatiţa. Am spalat-o bine în mai multe ape am bătut-o ( pur şi simplu am aruncat-o de mai multe ori cu putere într-un castron mare ) şi am pus-o la fiert cu ienibahar ( îl ador ), piper, usturoi, ceapă, ţelină morcov ( ultimele 6 ingrediente ) şi sare.  Am fiert-o 45-50 de minute la foc mic până când am obţinut o textură moale ( furculiţa intră uşor în carne ) iar pieliţa roz de pe tentacule s-a desprins cu usurinţă. Nu se fierbe prea mult pentru că se întăreste carnea. Am curăţat-o de pieliţă (cu muchia cuţitului). Am tăiat-o rondele ( ca în imagine ). Se poate servi ca atare (aperitiv) asezonată cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, piper, boia .  În Spania e foarte popular acest fel. Ăsta este     tapas-ul de caracatiţă din meniurile din toată Spania.

Însă eu am ales să fac o salată pentru că e fresh, uşoară, gustoasă şi am putut să hrănesc mai multe guri. Am preparat salata aşa: am spălat bine legumele, am rupt salata verde în bucăţi mai mari, am tăiat roşiile cubuleţe, castraveţii felii (după ce i-am curăţat de coajă), ceapa si usturoiul verde feliuţe de aproximativ o jumătate de cm. Valeriana am folosit-o ca atare după ce am spălat-o bine. Am făcut vinegreta. Am mestecat bine (eu am mixat cu mixerul vertical până când am obţinut un sos omogen) cele 12 linguri de ulei cu cele 4 de zeamă de lămâie, sare şi piper. Am pus salata în boluri, caracatiţa deasupra şi am turnat deasupra vinegreta. Am mai pus puţină boia iute (mie aşa îmi place) doar pe caracatiţă. Minuneeee!!!!

Loooooveeee!!!!!

 

 

 

2 thoughts on “Salată cu caracatiţă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s