Dă click pe fotografie ca să vezi cum prăjitura delicioasă prinde viață.
Ingrediente pentru 10 porţii:
Blat:
35o gr biscuiţi graham cu migdale
120 gr unt topit (80 % grasime)
30 gr zahăr pudră
Ganache de ciocolată:
350 ml frişcă ( dacă folosiţi ciocolată menaj puneti doar 250 ml frişcă )
1 vârf de cuţit de sare
350 gr ciocolată neagră
1 kg căpsuni (750 gr pentru ganache si 250 gr pentru ornat) ( dacă folosiţi ciocolată menaj faceţi piure doar din 400-500 gr căpşuni)
o lingurită apă de trandafiri
Sos capsuni:
250 gr căpsuni
50 ml apă
100 gr zahăr
Mod de preparare :
Am măcinat biscuiţii ( e excelent de mărunţit cu un food processor ), am adăugat zahărul şi untul topit. Am amestecat bine cu o lingură. Am tapetat o tavă cu hartie pergament, am pus câteva cercuri metalice tapete cu unt pe tavă şi am pus cam un cm ( înălţime) de compoziţie de biscuiţi. Am presat compoziţia, bine de tot, cu o lingură şi am dat tava la frigider pentru 25 de min. Apoi, am dat la cuptor, la 180 de grade, pentru 10 min.
Am încălzit frişca pâna aproape de momentul în care a dat în clocot. Am tăiat ciocolata mărunt. Am adăugat frişca firbinte peste ciocolata şi am lăsat la infuzat 3-4 min. Apoi, am amestecat bine cu un tel. Căpsunile le-am blendat, le-am dat prin sită, am adăugat puţină sare (intensifică gustul) şi le-am pus peste ciocolată, apa de trandafiri iar apoi am amestecat bine.
Compoziţia am pus-o peste blatul de biscuiţi (tot cam un cm-ca în imagine). Am dat la frigider cel putin doua ore. Se serveste ornata cu căpşuni.
Pentru sosul de căpşuni am blendat fructele, am pus puţină sare (intensifică gustul), le-am dat prin sită, am adăugat apa, zahărul şi am fiert compoziţia la foc iute pâna când a ajuns la consistenţa dorită. Sosul se înceară la fel ca şi dulceaţa. Cel mai simplu: puneţi o lingură de sos pe o farfurie rece. Dacă treceţi cu dosul lingurii prin mijlocul sosului acesta să nu se unească imediat.
Foto credit: Bogdan Cioc
Looooveeee!!!!!!
Elena, se intareste bine ganache-ul cu cantitati egale de frisca/ciocolata, plus atat de mult piure de capsuni?
Eu asa am facut si s-a intarit. Sa folosesti smantana pentru frisca si o ciocolata de buna calitate. Trebuie sa o lasi la frigider cateva ore (cel putin 2 ore). Pup
Daca folosesti ciocolata menaj pune doar 250 ml frisca. Pup
Elena,spune-mi te rog de care biscuiti ai folosit si de unde i-ai cumparat ? Multumesc anticipat,Anca.
Te pup. Am folosit biscuiti graham. Insa poti sa folosesti orice biscuiti cu cacao si ca sa-i dai aroma de migdale sa pui un strop de esenta de migdale. Nu pot sa-ti spun de unde i-am cumparat ca sa nu creada cineva ca fac vreo reclama. Sorry!!! Pup muuult!!!
Am facut-o. Cred ca data viitoare nu mai pun piure de capsuni, pun mai multe deasupra. Nu prea a avut ganache-ul gust de capsuni si nici nu s-a intarit bine. Am folosit ciocolata Lindt cu 50% cacao, 300g si frisca lichida 200g. Poate trebuia o ciocolata cu si mai multa cacao, dar nu ne place nici prea amara. Una peste alta, am facut senzatie cu prajitura ta, arata spectaculos si e delicioasa.
Elena, iti multumesc. Ma dau in vant dupa retetele tale. Te pup.
Te pup. Poti sa renunti la piure insa mie mi se pare ca ii da totusi un gust deosebit mai ales daca fructele sunt aromate (coapte bine). Eu am folosit ciocolata cu 80 %. Ma bucur ca ti-a placut la gust si o sa mai postez. Iti doresc o zi excelenta!!! Looovee!!!
Revin si rectific. S-a intarit foarte bine. Dar nu dupa 2 ore de stat in frigider, ci dupa ce-am mai pus-o vreo ora la congelator. Ce mai ramasese :).
Cine se rabda sa stea langa ea mai mult timp, poate face prajitura de pe-o zi pe alta. La gust e minunata oricum, dar se asambleaza mai usor cu un ganache bine intarit.
De pe o zi pe alta e cel mai bine. Poti sa faci prajitura si sub forma de tarta (daca ai forma de tarta cu baza detasabila). Looovee!!!