Şniţel de curcan cu cartofi noi şi salsa minune

Şniţelul cu garnitură de cartofi este mâncarea preferată a fiicei mele Oana. Dar dacă ma uit în jurul meu îmi dau seama că Oana nu este o excepţie. Mai toţi copiii adoră felul ăsta de mâncare. Insă, din păcate, majoritatea copiilor nu se ating de legume, de salate. Iată ce idee am avut (care a functionat de minune la fiica mea şi la o mulţime de copii): salsa.

DSC_4143Foto: arhivă personală

Am început cu cartofii. I-am spălat bine ( cu o periuţă specială de curăţat legumele- la fel de bine functionează şi cu o periuţă de unghii pe care să o folosiţi exclusiv pentru spălatul legumelor). I-am pus întregi  la fiert (la foc mic) în apă cu sare. I-am scurs şi i-am lăsat să se zvânte. Apoi, pe unii (cei mai mici) i-am lăsat întregi iar pe alţii i-am tăiat ca în imagine. Am pregătit o tavă ( dar la fel de bine se fac şi în vas ceramic sau iena ) în care am pus cartofii stropiţi cu puţin ulei de floarea soarelui (de bună calitate). I-am lăsat la cuptor ( la 200 de grade) pana cand au prins  crustă. Apoi, i-am scos într-un castron în care am pus câteva fâşii de hârtie absorbantă (prosoape de hârtie) pentru a îndepărta excesul de ulei. Am potrivit de sare şi am presărat deasupra mărar şi pătrunjel verde (tocat mărunt).

DSC_4136Foto: arhivă personală

Pieptul de curcan l-am tăiat subţire ( nu le-am bătut ), l-am condimentat cu sare şi piper. L-am dat prin făină, ou (bătut cu furculiţa- nu trebuie bătut cu telul sau mixerul ca pentru prăjituri) şi pesmet. Ador pesmetul japonez PANKO! E foarte alb ( e făcut doar din miez de pâine) şi e măcinat mai mare decăt pesmetul clasic. Are o textură aerată şi crocantă.

Le-am prăjit în ulei de floarea soarelui. Apoi le-am pus pe o tavă cu hârtie absorbantă pentru a îndepărta excesul de ulei ( ca în imaginea de mai jos).

DSC_4137Foto: arhivă personală

De fiecare dată când prepar şniţele îmi vine să zâmbesc pentru că îmi amintesc cum am învăţat-o pe o prietenă să le gătească. Să nu uite ordinea. I-am zis: “ţine minte FOP” ( Făină, Ou, Pesmet).

Am lăsat la final cel mai simplu preparat: salsa. Salsa este un sos mexican crud de legume. Îmi place foarte mult pentru că e fresh, foarte gustos şi pentru că practic, pentru mine nu există reţetă . Salsa înseamnă pentru mine: libertate! Gustul şi textura ţine de feelingul şi imaginţia fiecăruia. Eu am gătit o salsa super aromată. Am folosit un ingredient “uitat” pe rafturile magazinelor arăbeşti şi turceşti : lămâia uscată (în imaginea de mai jos).

DSC_4139Foto: arhivă personală

Am tocat la blender : roşii, ceapa verde, usturoi verde, frunze de coriandru, lămâie uscată, ardei gras. Am adăugat puţină zeamă de lămâie, ulei de masline, sare, piper. E excelent dacă adăugaţi şi ardei iute (dar nu recomand copiilor). Asta e tot!

Ingrediente pentru 8 porţii:

Şniţel:

800 gr piept de curcan

4 oua

100-150 gr făină

100-150 gr pesmet PANKO

ulei

sare

piper

Cartofi noi la cuptor cu verdeaţă

1 kg cartofi noi

sare

ulei (aproximativ 3-4 linguri)

mărar

pătrunjel

Salsa minune

2 roşii

1 arde gras roşu (mic)

2 fire ceapă verde

1 fir usturoi verde

1 lămâie uscată

1 legatură mică de coriandru verde

1/2 lămâie

2 linguri ulei măsline

Looooveeee!!!!!!!

 

 

 

4 thoughts on “Şniţel de curcan cu cartofi noi şi salsa minune

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s