Maramureş – O altă planetă

De la inceputul anului am cutreierat tara pentru a filma reportajele pe care le fac pentru emisiunea pe care o realizez pe ACASATV-Dincolo de Povestiri (in fiecare luni de la 23:30). Cand am ajuns insa in Maramures parca am pasit pe o alta planeta. Toate lucrurile par “asezate” iar traditia locului inca se pastreaza in mai toate gospodariile.  Insa oamenii sunt cu adevarat speciali. Sunt “altfel” si nu par sa faca vreun efort pentru asta. Dar “altfel” asta este firescul … e autenticul. Morosenii pe care i-am cunoscut stiut sa traiasca, stiu sa se bucure de familie, de bucate, de casa, de prieteni si ceea ce m-a impresionat este ca stiu sa le impartaseasca si celor “straini”-asa ca mine- din bucuria asta simpla de a trai.

IMG_5164

L-am cunoscut pe  Ioan. Un om care a stat o vreme in preajma lui Nicolae Steindhardt, un morosan de toata nadejdea, respectat, la casa lui care mi-a povestit la gura sobei  intamplarea care i-a marcat viata.   Pe cand avea doar sase ani a intalnit-o pe fata padurii-o creatura nepamanteana inalta de vreo 3 metri care canta ingereste si care…..rapeste copii. Va spun sincer ca pana sa-l cunosc pe el am mai auzit pe ici pe colo povesti despre fata padurii dar intotdeauna le-am incadrat la capitolul basme. Omul asta insa mi-a spus cu ochii in lacrimi ca ceea ce a vazut si auzit este real. Daca sunteti curiosi puteti intra pe voyo.ro unde e postata emisiunea integrala (emisiunea din 03 febr).

IMG_5158

Va marturisesc ca si dupa ce am stat de vorba cu Ioan si am vazut cat este de emotionat atunci cand imi povestea despre fata padurii (care m-a dus cu gandul la iele asa cum sunt mentionate in scrierile lui N. Densusianu, V. Kernbach si D. Cantemir) tot mai aveam cateva rezerve fata de toata povestea asta desprinsa parca din filme. Insa atunci cand am cunocut-o pe Vaselena -mama lui Ioan- am fost naucita pur si simplu. Vaselena are 83 de ani. Ca sa intelegeti cine este Vaselena va spun doar atat:  de la 12 ani si-a crescut singura 7 frati pentru ca i-a murit mama. Cand a ajuns la casa ei a adus pe lume sase copii iar soarta a facut sa-i creasca tot singura. A muncit pe branci si inca continua sa o faca. Stie 5 limbi : romana, ucraineana, rusa, ebraica si germana. Cand a inceput sa-mi vorbeasca m-a lasat fara replica. Vaselena este convinsa ca fata padurii nu e o halucinatie pentru ca i-a simtit prezenta de mai multe ori in timpul vietii. Mi-a marturisit cu mana pe inima ca doi dintre copiii ei au murit tocmai pentru ca au vazut creatura. Ea si Ioan au supravietuit.

IMG_5157

Interesant este insa faptul ca am vorbit cu zeci de oameni din zona Sighetului si toti, absolut toti, mi-au povestit ca au auzit despre fata padurii. Unii cred ca e zana, altii ca e extraterestra. Un cioban mi-a zis chiar ca a auzit-o cantand. Si atunci ma intreb: “chiar am dat peste o comunitate de oameni dusi cu pluta sau se intampla ceva in zona respectiva?”.

Un saman din America de Nord i se confeseaza lui John Mack in cartea “Passport to the Cosmos”.  Ideea de baza este ca samanul spunea ca doar cei care au pierdut contactul cu spiritualitatea, cunostintele si harul catalogheaza astfel de aparitii ca “extraterestri” sau “halucinatii”. Sa fie oare asta motivul pentru care astfel de intamplari ar avea loc in Maramures-acolo unde inca se pastreaza traditii si unde oamenii sunt parca mai aproape de Dumnezeu? Nu stiu ce sa zic… Insa nu cred ca voi uita vreodata morosenii cu care am vorbit, locurile pe care le-am vazut si mai ales ce am simtit.

2 thoughts on “Maramureş – O altă planetă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s