Crostata cu dulceata de caise

_C1K0342Foto credit: Paul Diaconu/PROTV

Sunt sigura ca va ganditi ca e o reteta complicata. Ai de framantat aluat, de facut dulceata…Pare greu. Va garantez ca nu e deloc asa. O sa va spun un secret pe care l-am descoperit in urma cu mai multi ani. Este adevarat ca aluatul este foarte important. Trebuie sa fie fraged si gustos. Va spun insa un lucru. Mie imi plac numerele la fel de mult ca si bucataria. Asa ca, toate retele mele nu numai ca sunt foarte gustoase dar au si o logica ca se le pot tine minte mai usor. Tineti minte asa: 300/200/100/1. Nu e simplu? Asta e reteta aluatului: 300 gr faina, 200 gr unt ( se poate pune si margarina sau jumatate unt/jumatate untura puteti jongla cu ingredientele in functie de ce aveti in frigider si mai ales depinde de gust), 100 gr zahar tos, 1 ou. Daca vreti sa fie si mai fraged (eu asa fac) mai adaugati si o lingura de smantana grasa. Se framanta cu mana sau cu mixerul iar apoi se inveleste in folie de plastic si se da la rece aproximativ 20 de minute. Este foarte important sa respectati intocmai pasii. In timpul framantatului untul se inmoaie foarte mult si “mai cere” faina dar asta inseamna ca placinta, tarta, crostata o sa fie tare, nu o sa mai fie frageda. Din acest motiv aluatul se pune in frigider cateva minute. Este si mai bun daca il tineti 24 de ore la rece. Puteti sa-l faceti cand aveti timp si sa-l congelati iar in momentul in care va “treziti” cu musafiri puteti sa preparati rapid un desert foarte bun. Ganditi-va asa: aluatul asta se poate folosi pentru zeci de retete : placinta cu mere, gutui, pere, caise (aproape toate tipurile de fructe), pentru tarte cu crema, cu ciocolata, pentru biscuiti de casa etc.

_C1K0332 Foto credit: Paul Diaconu/PROTV

Am stabilit cum se face aluatul.  Mergem mai departe. Se ia forma de tarta se tapeteaza cu ulei si faina apoi se intinde o foaie de aluat pe toata suprafata formei, inclusiv pe margini. Presati usor pe margini mai ales daca sunt ondulate ca cele din imagine. Intepati aluatul cu furculita din loc in loc. Si dati la cuptor aprox 15 min (trebuie sa fie doar pe jumatate copt). Cand am fost la munte am facut exact la fel. Insa, la mine in bucatarie procedez altfel ca sa-mi iasa perfect. Peste aluat pun o folie de aluminiu si peste ea fasole uscata (exista si niste bile speciale pentru patiserie insa eu zic sa nu va bateti capul cu asta). De ce? Pentru ca aluatul sa ramana exact cum l-am modelat eu pe forma (sa nu se lase de pe peretii formei, sa nu creasca etc). Si in plus folosesc o forma cu peretii detasabili. Dupa ce am scos aluatul pe jumatate facut din cuptor in las putin deoparte si ma ocup de dulceata. Puteti sa folositi si dulceata gata facuta insa va spun ca nimic nu se compara cu cea facuta atunci. Mai ales ca eu nu pun atat de mult zahar atunci cand prepar dulceata pentru crostata. Eu am facut-o asa: am spalat caisele, am scos samburii si le-am rupt in jumatati. Tineti minte asa: 1000/200/100. La 1 kg de caise, 200 gr zahar tos, 100 gr miere. Le-am pus la fiert impreuna cu 2 stelute de anason (se poate si scortisoara, cuisoare cum va place) iar dupa ce s-a legat am stors 1/2 lamaie. Proba “legatului” e foarte simpla : puneti o lingura de dulceata pe o farfurie de ceramica si trageti o linie cu o lingura de inox. Daca cele doua parti nu se combina imediat dulceata (pentru crostata) e gata. Spun asta pentru ca dupa ce o dati la cuptor sa mai leaga putin. Deci nu trebuie sa fie atat de inchegata ca si dulceata din borcan. Apoi, am pus dulceata peste aluat iar deasupra i-am facut niste zabrele de aluat ( ca in imagine) pe care le-am uns cu galbenus de ou. Aici tine de imaginatia fiecaruia. Eu am ales ceva simplu pentru ca am facut 200 si ceva de portii. Am mai dat la cuptor pana cand aluatul s-a rumenit frumos iar locul s-a umplut de un miros imbietor de placinta iar cei din jurul meu au inceput sa saliveze de pofta. Minune Dumnezeiasca!!!!

_C1K0665Foto credit: Paul Diaconu/PROTV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s