La mulţi ani, mamă-general!!!

mama,eu,fratele

De când mă ştiu am avut o relaţie tensionată cu mama. Aşa ca “şoarecele şi pisica”. Toate prietenele mele îmi povesteau ce relaţii speciale au cu mamele lor, ce povestesc, cum povestesc, cum le susţin şi eu sufeream. Mă gândeam că poate mama nu mă iubeşte . La cele mai multe serbări, la şedinţele cu părinţii era prezent tata.  Cu tata vorbeam câte în lună şi în stele, dansam , ascultam muzică, râdeam, ne plimbam. Îmi amintesc cum îmi gătea cele mai bune grătare. Salivez numai când mă gândesc. Ce mai, eram “prinţesa lu’ tata”. Toată lumea ne spunea că semănăm şi eu eram tare mândră pentru că îl idolatrizam pe tata. Ani de zile am purtat poza lui în carnetul de note iar pe verso scrisesem “tata meu şi drag şi scump şi mic şi drag”. Tata a fost dintotdeauna cel mai bun prieten al meu.

Între mine şi mama e o diferentă de vârsta de 20 de ani. Exact la fel ca între mine şi fiica mea Oana. Iar similitudinile nu se opresc aici.

Mă întreb acum, cât de bine o cunosc eu pe mama?  Pe mama Nuţi, cea despre care credeam că nu îmi este prietenă, că nu mă iubeşte. Îmi este atât de clar că unul dintre cele mai nocive raţionamente pe care le facem în viaţă este sa punem etichete oamenilor. Şi eu am făcut asta. Chiar cu mama. Eram copil. Întelegeam doar aparenţele.

Unde era mama atunci când stateam ore în şir la poveşti cu tata? La muncă! Unde era atunci când îmi făcea el cele mai bune grătare? La muncă! Unde era atunci când luam premiul întai şi doamna învătătoare îmi dădea diplomă şi coroniţă? La muncă! Dar atunci când sufeream prima dată din dragoste şi tata mă mângâia pe creştet? La muncă!

Mama a muncit “ca o nebuna” toata viaţa. Mai bine de 20 de ani a fost barman într-un restaurant de doua stele împuscate din Haţeg. De câte ori mă duceam la ea să iau cheile treceam printr-un salon cu miros pestilenţial, mă strecuram printre mesele la care stăteau o grămadă de beţivi şi încercam să-mi ţin respiraţia, pâna ajungeam la mama, din cauza fumului gros de ţigară. Îmi amintesc că atunci când ajungeam în dreptul mamei mă uitam la ea cât era de frumoasă. Doamne, şi acum e frumoasă, dar atunci era zâna mea. O zâna ce mi se părea inaccesibilă. Tot timpul era proaspăt coafata, avea manichiura facută impecabil iar hainele de pe ea erau curate, apretate. Ce mai, parcă era scoasă din cutie. Nu vorbeam prea multe cu mama pentru că  spăla pahare şi livra comenzi în continuu. Toata viaţa a spălat pahare cu apă rece câte 12-14 ore pe zi. Mă uitam la ea cum face instrucţie cu toţi ospătarii şi cu toţi beţivii. Era ca un general care îi ţinea în frâu.

mama si tata

În zilele ei libere, mergea la coafor, la manichiură, la cosmetică şi ne făcea mâncare ca să avem câteva zile. Tot timpul era în viteză, niciodată nu avea timp de stat la poveşti. Ştiu că atunci când avea ceva important de spus trebuia să o ascult cu atenţie şi să execut întocmai. Mama Nuţi m-a învat că e foarte important să fiu extrem de curată, să am întotdeauna uniforma impecabilă. Tot ea m-a învătat cum să spăl vasele până… scârţâie, cum să fac curaţenie şi mâncare. Iar atunci când mă duceam la serbare şi tata era cel care venea cu mine, ghici cine mă îmbrăca cel mai frumos şi cine mă pieptăna şi îmi punea fundiţe? Mama. Şi ghici cine era cea care aducea acasă carnea din care tata îmi făcea cele mai bune grătare? Mama.

eu cu funditze

Toată viaţa mea m-am uitat la mama ca la un general, pentru că aparent asta era. Îmi era frică de ea. În egoismul meu m-am uitat numai la ce imi lipsea ca să fiu în rândul lumii. Adică, în rândul colegelor mele. Nu m-am întrebat niciodata “ mama o fi oare fericită?”. Am devenit şi eu mamă şi recunosc că nu am fost la toate serbările şi la toate şedinţele cu părinţii. Şi chiar dacă mi se rupea sufletul că nu sunt lângă fata mea am înteles că toate se întamplă cu un rost. Dumnezeu mi-a arătat în fiecare zi ce mamă minunată am.

mama si tata pe cand eram mica

Astăzi este ziua ta, mamă-general. Te iubesc din tot sufletul şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că exişti!!!!

eu,fratele,mama,tata la fotograf

6 thoughts on “La mulţi ani, mamă-general!!!

  1. MINUNAT, ELENA!!! SUPERB! CE MAMA TANARA AI SI CE MAMA TANARA ESTI!!! SANTATE MAMEI, FIICEI SI NEPOATEI 😉 PUPICI ESTI O SCUMPA!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s