Prima mea reţetă la Masterchef-Proba Celebritaţii

_C1K7665Foto credit: Paul Diaconu/ProTV

Sote-ul de ciuperci cu foie gras, ouă poşate de prepeliţă şi sos uşor picant este un preparat foarte gustos şi  tocmai de aceea am ales să-l gătesc la Mastechef-proba celebritatii.

Ca orice mâncare bună şi sote-ul de ciuperci cu foie gras are cateva secrete. Trucurile nu le găsiti pe internet. Dacă am găsi chiar totul pe internet probabil că marile şcoli de cooking ar da faliment iar in bucătăriile de cinci stele ar lucra câteva  gospodine pricepute. Gătitul e o artă si tocmai de aceea vreau să invăţ, să fur cât mai mult de la cei mai buni.  Recunosc, „sunt vinovată”! Pâna acum am „furat” cateva tehnici de la câţiva maeştri bucătari şi sunt sigură că o să recidivez. Astăzi vreau să vi le descriu pe cele pe care le ştiu şi de care aveţi nevoie pentru a gati acest preparat. Una din credinţele mele este ca putem mânca zilnic preparate regeşti chiar dacă avem un buget mic şi o bucătărie modestă.

Iată necesarul de ingrediente: UNT, aprox 100 gr (unt cu peste 80% grăsime); CIUPERCI CHAMPIGNON, aprox 250 GR şi CIUPERCI PLEUROTUS, aprox 250 GR; SARE , PIPER (nu cumpărati piper gata măcinat. E mult mai aromat cel boabe proaspăt râşnit), ULEI DE FLOAREA SOARELUI; STOC DE VITĂ, aprox 200 ML; FOIE GRAS 100-150 GR; VIN ALB SEC, aprox 50-100 ML; 5-6 OUĂ DE PREPELIŢĂ; OŢET APROX 150-200 M;  1 LĂMÂIE; CEAPĂ ESALOT APROX 5 BUC; 1 Căpătâna USTUROI şi opţional VLĂSTARI DE MUŞTAR ŞI VARZĂ ROŞIE PENTRU DECORAT. E foarte important sa ţineti cont şi de faptul că veţi avea nevoie de UN BOL DE APROX 5 LITRI PLIN CU APĂ SI GHEATĂ !

_C1K7781Foto credit: Paul Diaconu/ProTV

Cum am procedat?! Am curăţat ciupercile şi le-am pus într-un bol cu  apă cu lămâie(am stors zeama din lămâie şi am lăsat şi bucătile “stoarse” în apă)  ca să îşi păstreze culoarea. Apoi, am tăiat ciupercile în bucăţi de 1 cm lăţime.  Într-o tigaie am pus puţin ulei, foarte puţin unt şi când untul a început să devină puţin maroniu am adăugat ciupercile, sare şi piper.  Le-am sotat ca să prindă culoare. Apoi, le-am strecurat pentru că ciupercile lasă foarte multă apă. Am păstrat însă zeama stoarsa ca să fac sosul.

Acum e important!  Pentru ca ciupercile să prindă culoare frumoasa le-am  pus din nou pe foc şi le-am sotat doar cu unt , am adăugat  ceapa tăiată mărunt iar spre final usturoi mărunţit. Când a scăzut am stropit cu puţin  stoc de vită şi puţină zeamă de ciuperci şi am  lăsat să scadă bine de tot.

Din zeama de ciuperci am făcut un sos cu  stoc de vită, sare, piper, vin alb. L-am lăsat să se reducă apoi l-am dat la blender.

Am făcut apoi ouăle poşate. Am pus aprox 2,5 litri apă la fiert şi când a început să clocotească am adăugat oţetul. Am dat focul la mic şi cu un tel pară am început să amestec în apă în asa fel încât în mijloc să se facă un vârtej. Am tăiat un capac în ouăle de prepeliţă şi le-am dat drumul pe rând în mijlocul acelui vârtej. Trebuie manevrat cu delicatete pentru că altfel ouăle o sa se spargă! Le-am lăsat aprox 30 de sec pe foc  şi le-am scos uşor  cu o spumieră , apoi le-am “dat drumul uşor” în  apa cu gheaţă. Tot în acea apă cu gheată am tăiat şi zdrentele de albuş (pentru că altfel riscam să se spargă şi să curgă gălbenuşul).

_C1K8334Foto credit: Paul Diaconu/ProTV

Am curăţat de nervuri  foie gras-ul. L-am prăjit  pe ambele părţi ca să prindă culoare şi l-am condimentat. L-am încercat  cu o scobitoare. Se serveste gătit mediu! Insă, dacă vă place mai bine făcut o să vă spun cum trebuie încercat. Scobitoarea este preferata mea atunci când vine vorba de încercat friptura, în cazul de faţă foie gras-ul. Se procedează aşa: introduceţi scobitoarea în friptură/foie gras. Lăsati sa stea 30 de sec apoi atingeţi scobitoarea de buze (cu partea care a fost introdusă în friptură). Dacă scobitoarea e rece friptura e în sânge, dacă scobitoarea e calduţă friptura e făcuta mediu şi dacă e fierbinte e bine facută.

Dacă foie gras-ul nu e suficient gătit la tigaie, ca să nu se ardă,  se dă 1 min la cuptor, la 180 grade. Oricum, încercati din nou cu scobitoarea. Când o scoateţi din cuptor lasaţi sa se odihnească, pe doua  beţe chinezesti dispuse paralel ca să se mai scurgă din grăsime, cel puţin 5 minute.

Se montează farfuria cu… imaginaţie şi se serveste cu… iubire!!!!

_C1K8355Foto credit: Paul Diaconu/ProTV

6 thoughts on “Prima mea reţetă la Masterchef-Proba Celebritaţii

    • Da. E supa de vita. In toate restaurantele se foloseste un concentrat de supa (90 gr pulbere/1 l apa) insa eu il prefer pe cel natural. Adică, o supa din oase de vita cu legume. Insa timpul de preparare este foarte lung. restaurantele care se respectă il prepară cam in 2 zile. Partea buna e ca daca faci o cantitate mare se poate pastra la congelator. Loooovee sor’mea!!!! 🙂

  1. am inteles ca ficatul,in Romania se numeste ca in limba franceza,foaie gras,dar de ciuperci champignon,nu am auzit. spuneti-le ciuperci,in limba romana sau champignon in franceza,daca tot folositi termenul,de foaie gras.

    • Pai o sa te contrazic. Sunt zeci de tipuri de ciuperci si cele pe care le-am folosit eu asa se numesc: champinion si pleurotus. Asa cum te numesti si tu Bebe. Daca nu as fi specificat tipul de ciuperci, ce ai fi cumparat de la magazin? In ceea ce priveste foie gras -ul, peste tot in lume e folosit. Foie gras inseamna ficat de rata insa e ca o marca inregistrata din acest motiv l-am folosit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s