Cât costă un desert fiţă? Răspunsul o să vă uimească!

umplerefotograf: Teodora Maftei

Nu ştiu cum sunteţi voi, insă eu, atunci când mă gândesc la meniul de acasă iau întotdeauna în calcul cel puţin trei feluri de mâncare. Iar desertul trebuie să fie rege. De ce? Foarte simplu. Oricât de grea mi-a fost ziua, oricât de multe aş fi avut de făcut, atunci când iau prima înghițitură din prăjitură sau din tort și simt cum îmi mângâie papilele gustative pur și simplu uit de toate. Iar când la masa mea se adună familia şi prietenii care se înfrupta cu atâta poftă sunt cu adevarat fericită.

Cand eram mică îmi plăcea să visez la momentul în care voi fi bunică. Nu știu de ce. Știu însă cum mă vedeam: o bătrânică veselă cu un râs molipsitor înconjurată de copii si nepoți…..in bucătărie. Simțeam mirosul de cozonaci.

Nu vă propun astăzi să intrăm pe tărâmul cozonacilor. Mai avem până acolo. Vă invit însă la un exercițiu de gătit extrem de simplu. Este vorba despre un desert considerat fiţă: moelleux au chocolat . Iar dacă îl comanzi la restaurant, chiar dacă nu e deloc reușit, prețul de 15-20 de lei te cam face să crezi că ai savurat un desert franţuzit, sofisticat și greu de preparat. Ei bine, nu! Am făcut și un calcul și….Incredibil, un moelleux au chocolat cu sos de zmeură si piper roz nu costă mai mult de 3 lei. Iar ca timp de preparare 15-20 min. Contează însă tehnica. Așa că, dacă vreți să-I lăsați cu gurile căscate pe cei din jur urmăriți ce am făcut:

1.  Primul lucru pe care l-am făcut a fost să pregătesc formele de moelleux. Există o mulțime de variante : aluminiu, silicon, ceramică. Eu am făcut de data asta în cele de aluminiu pe care le puteți găsi în orice supermarket care se respectă. Am pus intr-un castron 100 de gr de unt moale la temperatura camerei și am început să ung cu o pensulă fiecare formă în parte. Foarte important: trebuie unsă bine și marginea de sus a formei ca să nu se prindă coca. Pentru cantitatea pe care am facut-o de data asta am avut nevoie de 14 forme. Dupa ce le-am uns-tapetat pe toate, le-am pus în frigider 5 minute. Apoi, le-am scos și le-am mai uns cu un strat de unt și le-am tapetat cu cacao pudră. După, le-am dat iarăși la frigider unde le-am lăsat până le-a venit rândul.

margine unsafotograf: Teodora Maftei unse cacao1fotograf: Teodora Maftei

2. Am pornit cuptorul la 220 grade Celsius.

3. Am încins o tigaie nonaderentă pe aragaz și am pus 3-4 linguri de piper roz boabe. Am lăsat pe foc aprox 30 de sec. In felul acesta sosul o sa iasă mai aromat. Intr-o craticioara am pus 500 gr zmeură (proaspătă sau congelată), 100 gr zahăr tos si 200 ml apă, le-am fiert aprox 5 min apoi am adăugat și piperul roz boabe. Am mai lăsat 5 min. Apoi am strecurat sosul.

sosfotograf:Teodora Maftei

4.  250 gr ciocolată neagră și 250 gr unt se topesc pe bain marie. Am omogenizat compoziția cu un tel. Am bătut cu mixerul 5 ouă intregi+5 gălbenușuri cu 250 gr zahăr . Când ciocolata și untul s-au mai răcit (să fie călduțe) le-am încorporat cu ouăle bătute cu zahărul (cu telul sau cu mixerul). La final am adăugat 125 gr făină în “ploaie” și le-am  încorporat ușor. NU FOLOSESC PRAF DE COPT!!!

cioco topitafotograf: Teodora Maftei

5. Am pus compoziția în formele tapetate. Atenție! Nu le-am umplut până in “buză”. Am lăsat o jumătate de cm spatiu (ca în fotografie).

6. Le-am dat la cuptor 7 MINUTE LA 220 GRADE CELSIUS.

7. Le-am scos din forme pentru că aluminiul continuă să lucreze și moelleux-urile nu o sa mai fie moi în interior.

DSC_9366_resize

8. Se servesc cu sos de zmeură. Preferatul meu este însă sosul cu fructul pasiunii. O să vă dau și reteta asta însă desertul o sa fie ceva mai scump.

Savurati-l cu dragoste!!!!!

Looooveee!!!!                                                                      final

14 thoughts on “Cât costă un desert fiţă? Răspunsul o să vă uimească!

  1. Buna Elena,

    am incercat reteta aceasta si am avut mare succes cu ea. Iti multumesc ca impartasesti cu noi retetele tale, iti doresc mult succes la masterchef si preparate cat mai gustoase. Eu una am sa le incerc pe toate care le postezi.

  2. Felicitari, Elena, pentru meritatul tiltu “Masterchef-proba celebritatii”! Citesc cu nesat postarile tale, sunt ca niste povesti frumos depanate la gura sobei, numai bune de savurat acum, in plina iarna! Nu spun nimic de utilitatea continutului, este inutil s-o fac :))

  3. buna. Cred ca ai omis ceva in descrierea retetei, dupa umplerea formelor cu compozitia respectiva, se pune cumva la mijloc ciocolata? Cum realizez acea ciocolata care ar trebuii sa curga?

  4. buna elena si felicitari pentru pasiunea ta
    e cand am vazut la tv acest desert m-am tot gandit sa il incerc, numai ca am tot uitat de el
    voiam sa intreb daca se poate servi a doua zi, sau a treia? cum se comporta ciocolata din mijloc?
    multumesc

    • Sfatul meu este sa le consumi in ziua in care le prepari. Daca faci o cantitate mai mare poti sa le pastrezi in forme la congelator si cand ai nevoie le scoti din congelator si le dai la cuptor. Mie imi place cel mai mult cald si din acest motiv nu iti recomand sa coci o cantitate mare pe care sa o pastrezi mai mult timp. Iti multumesc pentru gandurile tale. Pup

  5. Trebuie sa marturisesc ca nu urmaresc Master Chef. Intamplator am prins cateva episoade si mai ales cel cu acest desert. Asa de tare m-ati inspirat, incat a trebuit sa ma incumet sa-l fac.
    Ieri l-am facut a 2 oara (prima data l-am lasat aproape de 8 minute si nu a iesit foarte curgator, cum ar trebui). Spectaculos, a iesit ca la carte pentru ca am urmat cu sfintenie reteta.
    Sincera sa fiu nu am crezut ca imi va reusi, avand in vedere cuptorul meu clasic, fara temperatura si nivele.
    Astfel incat vreau sa va multumesc si sa va felicit!
    O primavara frumoasa!

  6. Buna, din nou Elena. Am făcut de mai multe ori reteta, care mi- a ieșit impecabil de fiecare data. Vreau totuși sa te întreb dacă as vrea sa fac doar jumătate de porție cum ar trebui sa împart cele 10 oua având în vedere cum sunt folosite in reteta?
    Mulțumesc

    • Poti sa pui 3 oua intregi si 2 galbenusuri sau poti sa faci exact la fel cu 10 oua si sa bagi la congelator formele cu moelleux si sa le dai la cuptor doar cand ai nevoie. Numai ca se modifica timpul de coacere. De regula se dubleaza dar trebuie sa faci o incercare cu o singura forma ca sa fi sigura.
      Pup

  7. Buna ziua! In caz ca doresc sa folosesc forme de ceramica / portelan (pentru ca doar ce le-am luat si sunt indragostita de ele :), trebuie sa folosesc apa fiarta intre recipiente cand le introduc la cuptor pentru a se coace toate in acelasi timp? Si cat timp trebuie tinute fata de cele de aluminiu? Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!

    • Buna! Nu trebuie sa le pui in bain marie ca la crema de zahar ars. Nu stiu sa-ti spun cat timp trebuiesc tinute la cuptor cele de ceramica pentru ca nu stiu ce forme ai (sunt de mai multe dimensiuni). Conteaza daca sunt mai mari si pui compozitie doar pana la jumatate , daca sunt mai mici si le umpli de tot …..Cele pe care le am eu, de exemplu, le tin la timp dublu. Vazand si facand. Incearca cu una la inceput.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s