Romani, interziceti invatamantul!

 EU-SAKHAROV-RIGHTS-MALALA-PAKISTAN-FILESMalala Yousafzai, fotograf Paul Ellis AFP

Zilele trecute am vazut pe BBC si pe CNN un erou, o muza, un model. Este vorba de o adolescenta. O fata mai tanara decat mine cu un sfert de veac, dar care mi-a transmis prin cateva cuvinte o lectie de viață.  Chintesenta rostului nostru pe lume. Incredibil! “Un profesor, o carte, un elev, un creion pot schimba lumea” asta spune Malala Yousafzai, adolescenta pakistaneza de 16 ani care anul acesta a si fost nominalizata la premiul Nobel pentru Pace .

Malala isi doreste un singur lucru: drept la educatie pentru toata lumea. Mi se pare uluitor ca un copil sa aiba intelepciunea unei armate de filozofi si forta unei tornade ideatice. Nu stiu daca stiti, dar Malala a fost impuscata in cap de talibani tocmai pentru ca are acest ideal: dreptul la educatie. A supravietuit in mod miraculos iar acum o vedem alaturi de marile figuri ale lumii.

Vizibil afectata de rana impuscata de la cap, Malala ignora faptul ca “ii fuge un ochi” si ca o parte a feței este inerta. Are o sclipire in ochi, o forță! Doamne, e incredibila! Cu sinceritatea ei dezarmanta si cu privirea ei de laser declara direct ca isi iubeste parintii, ca e norocoasa ca e in viata dar ca  ar fi dispusa sa aibă un dialog cu talibanii, cu cei care au impuscat-o pentru ca este convinsa ca asta e secretul: dialogul si educatia.

Si atunci ma intreb: nu ar trebui interzisa educatia in Romania? Oare, daca e considerata fructul oprit, copiii nostri or sa dea din coate ca sa invete, sa-si doreasca sa afle lucruri? Pare brutal, dar viata mi-a demonstrat pana acum ca cele mai importante lectii le-am primit cand am avut lipsuri, cand am facut greseli. Mi-a luat ceva timp pana sa-mi construiesc maceta de care am nevoie in jungla vietii. Iti multumesc, Malala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s